Programmalijn 2

Herwaardering van vakmanschap

  • Hoe loopbanen te ondersteunen waarmee vakmensen duurzaam inzetbaar blijven?
  • Hoe banen te her-ontwerpen waarin vakmanschap tot bloei komt?
  • Hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter te benutten in de Smart Industry?

Duurzame (loopbanen) voor vakmensen

Het doel van deze programmalijn is het optimaliseren van duurzame (loop)banen die het vakmanschap, geluk, gezondheid en productiviteit van (toekomstige) productiearbeiders bevorderen. We vertrekken vanuit een mensgericht perspectief om de gezamenlijke betrokkenheid van werknemers en werkgevers bij het ontwerp van banen en carrières te stimuleren. We komen tot concrete tools. begeleiding en inrichtingen van banen die aantrekkelijk zijn voor vakmensen en waarmee hun vakmanschap gewaardeerd en beloond wordt.

Drie werkpakketten

2.1 Slimme banen en vakmanschap Het herontwerpen en optimaliseren van banen om vernieuwd vakmanschap onder productiearbeiders mogelijk te maken  Vakmanschap verwijst naar de voortdurende drang van een individu om vaardigheden te ontwikkelen om hun werk goed te doen.

2.2 Slimme loopbanen Niet alleen banen maar ook loopbanen moeten anders worden ingericht om te komen tot duurzame inzetbare vakmensen .Om robuust en veerkrachtig te blijven, moeten werknemers in de Smart Industry gedurende hun hele carrière betrokken blijven. Daarom is onze tweede doelstelling het ontwerpen van kennis en instrumenten waarmee we langdurige, duurzame arbeidsverhoudingen en carrières waarborgen in bedrijven.

2.3 Duurzaam werk voor mensen met een beperking Onze derde doelstelling het vergemakkelijken van het oplossen van de ernstige moeilijkheden bij het vervullen van vacatures in de sector door de instroom van geschoolde werknemers van MBO-niveau 1 en 2 te vergroten door banen te ontwerpen die de inclusie en duurzame banen en carrières van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (beschut werk) in de Smart Industry mogelijk maken.

 

Voorbeeld innovatie: career crafting interventie

We ontwerpen een interventietool voor loopbaanontwikkeling voor (toekomstige) productiearbeiders in de Smart Industry. De interventie geeft productiemedewerkers en loopbaangeleiders praktische tip om een duurzame loopbaan gedurende hun hele loopbaan te faciliteren en te ondersteunen.

Voorbeeld innovatie: vakmanschaps-spel

We ontwerpen een laagdrempelig en praktisch spel waarin vakmensen samen met hun leidinggevenden aan de slag kunnen met het herontwerpen van een aantrekkelijke baaninhoud.

“Productiewerk in de slimme technologie is niet een kwestie van routine. Het is een kwestie van vakmanschap.”

 

Een interview met programmaleiders dr. Jeroen de Jong en prof. Beate van der Heijden over deze programmalijn.

“Je ziet nu dat productiemedewerkers soms vastlopen omdat ze niet genoeg ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen. Het is fantastisch dat we  de kans hebben om te onderzoeken hoe we die banen kunnen herontwerpen op een dusdanige manier dat medewerkers wel de ruimte krijgen om actiever te leren en te ontwikkelen”.

Contactformulier

Name(Vereist)
Email(Vereist)
Laat ons alstublieft weten waar u aan denkt. Heeft u een vraag voor ons? Vraag maar raak.