Hoe zorg je dat slimme technologieën in je maakbedrijf écht werken?
De maakindustrie in Nederland heeft het moeilijk. Er is een tekort aan personeel en door vergrijzing verdwijnt ervaren personeel. Jonge vakmensen zijn lastig te vinden. Dit zorgt voor problemen met de productiviteit. Daarnaast willen klanten steeds vaker maatwerk tegen lage prijzen. Slimme technologieën kunnen helpen, maar hoe zorg je ervoor dat deze technologieën echt werken?
Het begint met goede voorbereidingen. Het besluitvormingsproces moet zorgvuldig worden uitgevoerd, maar dit geeft geen garanties voor succes. De rol van productiemedewerkers is cruciaal. Zij moeten de technologie accepteren, begrijpen en gebruiken in hun werk. Dit noemen we toe-eigening. Het betekent dat de technologie aansluit bij de behoeften van medewerkers en de doelen van de organisatie. Zo worden productiedoelen behaald en blijven medewerkers tevreden en betrokken.
Waarom is toe-eigening belangrijk?
Het succesvol gebruiken van technologie hangt af van training, ondersteuning en betrokkenheid van productiemedewerkers. Zij moeten de nieuwe technologie leren kennen en gebruiken. Het helpt als zij invloed hebben op de keuze en het gebruik van de technologie. Door medewerkers de ruimte te geven om technologie naar hun hand te zetten, haal je meer uit zowel de technologie als de medewerkers.
Onderzoek in andere sectoren laat zien dat toe-eigening de volgende voordelen heeft:
Ook in de maakindustrie zijn er eerste onderzoeken die laten zien dat het positieve effecten heeft als er ruimte wordt gemaakt voor toe-eigening van slimme technologie door productiemedewerkers.
Toe-eigening van slimme technologie in uw bedrijf
Door toe-eigening centraal te stellen bij de implementatie van nieuwe technologie, kunnen bedrijven de efficiëntie en productiviteit verhogen en de tevredenheid van medewerkers verbeteren. Om dit mogelijk te maken ontwikkelen wij binnen het project Smart Skills @ Scale praktijkgerichte oplossingen voor mkb-maakbedrijven. We werken samen met bedrijven die nieuwe technologie willen invoeren. Samen met hen hebben wij een tool doorontwikkeld die eerder in de zorgsector is gebruikt. Deze tool helpt u om risico’s en kansen van technologie in kaart te brengen en vraagt input van verschillende betrokkenen, waaronder productiemedewerkers. Daarnaast hebben wij een quick scan ontworpen die snel inzicht geeft in de effectiviteit en gebruiksvriendelijkheid van nieuwe technologieën binnen uw organisatie. We willen dit toolpakket verder verbeteren en zoeken nieuwe samenwerkingspartners met interessante praktijkvoorbeelden.
Heeft u vragen over mens-techniek samenwerking en wilt u met ons samenwerken aan een oplossing? Neem dan contact op. Wij kijken graag met u mee.