Even voorstellen: Jeltje Talen en José Pook-Kooken

 

Jeltje Talen en José Pook-Kooken zijn onderzoekers bij het lectoraat Leven Lang Ontwikkelen van Windesheim. Jeltje focust op samenwerking in bedrijven en netwerken, terwijl José onderzoek doet naar eigen regie, learning communities en een skillsgerichte arbeidsmarkt. In deze blog stellen ze zich voor.

Even voorstellen: Julia van Dommelen, PhD’er aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Mijn naam is Julia van Dommelen en per februari 2025 start ik als PhD’er aan de Vrije Universiteit Amsterdam in het Smart Skills@Scale project. Mijn onderzoek gaat over hoe bedrijven binnen Smart Industry communities beter kunnen samenwerken om kennis en ideeën uit te wisselen en co-creatie te stimuleren.

Oproep: doe mee aan ons onderzoek!

 


Wil jij beter begrijpen hoe leren binnen jouw bedrijf plaatsvindt en hoe je dit kunt versterken? Begin 2025 starten wij een nieuw onderzoek dat precies deze inzichten oplevert. Jouw bedrijf kan hieraan meedoen.

Even voorstellen: Sri Kolla, universitair docent aan de Universiteit Twente

 


Ik ben Sri, universitair docent aan de Universiteit Twente, gespecialiseerd in mensgerichte productie. Mijn onderzoek benadrukt de belangrijke rol van menselijke factoren zoals ergonomie, welzijn, veiligheid en training in een steeds meer technologiegedreven productieomgeving.

Even voorstellen: Koen Nijland, PhD candidate bij de Universiteit Twente

 


Ik ben Koen Nijland, PhD candidate bij de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. In mijn onderzoek probeer ik een brug te slaan tussen optimalisatie van productiesystemen, effectieve inzet van productietechnologie, en ontwerp van goed werk voor productiemedewerkers.

Even voorstellen: dr. Jessie Koen, senior onderzoeker Future of Work

 


Ik ben Jessie Koen, senior onderzoeker bij TNO en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Als organisatiepsycholoog zie ik werk als een belangrijke sleutel tot verandering. Het onderzoek dat ik doe laat zien dat werk ons in staat kan stellen om van alles te bereiken op professioneel en persoonlijk vlak, om te leren, en om te innoveren. Helaas zetten we werk niet altijd op de juiste manier in. In het Smart Skills@Scale project gaan we daar verandering in brengen.

Even voorstellen: Stijn Visschedijk, PhD-onderzoeker

 


Ik ben Stijn Visschedijk, een PhD-onderzoeker in het Smart Skills @ Scale-project. Mijn onderzoek richt zich op hoe we het vakmanschap van productiemedewerkers kunnen stimuleren via hun baan, vooral wanneer nieuwe technologieën worden geïntroduceerd. Ik ben hierbij specifiek geïnteresseerd in wat het betekent om een vakman te zijn in een moderne productieomgeving, want daar weten we eigenlijk best wel weinig over. Hoewel menig (nieuws)bericht de noodzaak van vakmanschap benadrukt en oproept tot de ontwikkeling ervan, is het nog steeds vaak de klassieke meubelmaker of timmerman waar we vaak aan denken bij het woord vakmanschap. Maar wat nu als de gereedschappen van deze mensen veranderen en de hamer plaatsmaakt voor een robotarm? Hoe kan de medewerker dan zijn vakmanschap nog (steeds) inzetten en hoe kan dit vakmanschap vanuit zowel de organisatie als door de medewerkers zelf continu ontwikkeld worden?

Column: ‘Vergeet die softe leercultuur’

 


Bedrijven worden overspoeld door allerlei prachtige projecten rondom een leven lang ontwikkelen en leercultuur. “Kijk, dit is wat jouw werk in de praktijk oplevert voor ons”, grapte een van mijn vrienden. “Een hoop narigheid en op de achtergrond de elite die ons nauwgezet ziet stuntelen door hun eigen onwerkbare ideeën”.

Het werk van de toekomst volgens lector Paul Preenen

 


Hoe zorg je dat je werk uitdagend blijft? Bijvoorbeeld door tegelijkertijd onderzoeker bij TNO te zijn en lector Human Capital bij Saxion. Voor Paul Preenen, die 14 november zijn lectorale rede hield, vormt de werkende mens een onuitputtelijke inspiratiebron. Over mensgerichte technologie, ruimte voor talent en het belang van praktijkberoepen: “Als je mensen in hun kracht zet, samen met ondersteunende technologie, dan worden ze productiever, creatiever en innovatiever.”

Even voorstellen: dr. Akvilé Bouwens, postdocoraal onderzoeker leren op de werkvloer

 


Ik ben Akvilė Bouwens, een postdoctoraal onderzoeker in het Smart Skills @ Scale project. Mijn onderzoek richt zich op hoe productiemedewerkers leren op de werkvloer, vooral wanneer nieuwe technologieën worden geïntroduceerd. Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe zij van en met elkaar leren, en hoe de technologie die ze gebruiken dit leren beïnvloedt. Om dit te onderzoeken, gebruik ik methoden zoals het observeren van medewerkers tijdens hun werk en interviews. De afgelopen vijf maanden heb ik veel tijd doorgebracht bij een productiebedrijf. Ik heb medewerkers met verschillende ervaringsniveaus geobserveerd, met hen gepraat en geïnterviewd. Ik leer over hun werk, hoe ze zijn opgeleid en hoe ze blijven leren tijdens hun werk. Nadat ik deze inzichten heb verzameld, analyseer ik ze en deel ik de belangrijkste bevindingen met het management en de teamleiders. Samen denken we na over hoe we zaken die in de weg staan, kunnen verbeteren.

Even voorstellen: dr. Suzanne Janssen, senior onderzoeker impact van technologie

 


Ik ben universitair docent aan de Universiteit Twente. Ik onderzoek hoe nieuwe technologieën zoals robots en AI het werk en de samenwerking binnen organisaties veranderen. Ik onderzoek hoe technologie taken verandert, hoe medewerkers zulke veranderingen ervaren en hoe technologie de samenwerking in teams beïnvloedt. Met een praktische aanpak breng ik in kaart hoe medewerkers een technologie daadwerkelijk gebruiken en de gevolgen hiervan voor medewerkers, teams en de organisatie als geheel. Mijn onderzoek helpt organisaties te begrijpen wat technologie echt betekent voor hun mensen en manier van werken.